27/3/14

...μνήμες

"Τα μαθητικά τα χρόνια δεν τ' αλλάζω με τίποτα..."


Μια όμορφη ιδέα της Petra, που σκοπό έχει ν' ανασύρουμε μνήμες από τ' όμορφο μαθητικό μας χρονοντούλαπο, να ταξιδέψουμε σε τρυφερές ηλικίες και να... καταθέσουμε συμβάντα απ' τα χρόνια της αθωότητας! 
Μ' ενθουσίασε η σκέψη της και συμμετέχω με μεγάλη μου χαρά! 

Ήταν φθινόπωρο θυμάμαι, τα τελευταία βαθύχρωμα φύλλα των δέντρων στόλιζαν τον πεζόδρομο του σχολείου κι η σιγανή βροχή πότιζε τη διψασμένη γη, που άφηνε με τη σειρά της ν' αναδύεται η υπέροχη ευωδιά απ' τα φυτά και το χώμα!

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, λοιπόν ξετυλίγεται η δική μου μαθητική ιστορία, έχοντας ένα ωραίο και μεγάλο σχολείο, με κεραμίδια, αλάνες, κούνιες, μονόζυγους τραμπάλες, κήπους, δέντρα και λουλούδια. Ήταν το στολίδι της πόλης τότε, καθ' ότι ήταν απ' τα νεότερα κτίσματα της εποχής! Το παλιό ήταν στην ίδια θέση αλλά βομβαρδίστηκε στον πόλεμο του 1940 από τους ναζί.
Το παιχνίδι το χαιρόμασταν πάρα πολύ, συμμετείχαμε μικροί μεγάλοι, άλλοτε μικτές ομάδες κι άλλοτε μόνο αγόρια ή μόνο κορίτσια κι απ' ότι θυμάμαι, ποτέ δεν μας έφτανε ο χρόνος, πάντα θέλαμε περισσότερο! Φυσικά δεν έλειπαν οι τσακωμοί οι παρεξηγήσεις, νικητές και ηττημένοι σε μόνιμη διαμάχη!

Το σχολείο ήταν τύπου μονοθέσιο όπου για όλες τις τάξεις δίδασκε ο ίδιος Δάσκαλος. Ήταν κοντός με... φαρδιά κοιλίτσα που όμως δεν τον εμπόδιζε να εξαντλεί στο άψε σβήσε τ' αμύγδαλα και τα καρύδια ακόμα κι εν μέσω μαθημάτων, που του έφερναν πεσκέσι οι μαθητές. Αν και φαλακρός, συχνά έβγαζε απ' την εσωτερική πουκαμισένια του τσέπη τη μικρή καφέ χτένα και καλλώπιζε τα λίγα του μαλλιά. Ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί, μάλλον το έκανε από αμηχανία. Ήταν λιγομίλητος, αυστηρός κι ολίγον 
αυταρχικός. 

Τέθηκε ένας διαγωνισμός, τοπικού ενδιαφέροντος και στην προκειμένη περίπτωση, μια έκθεση, με θέμα "η αποταμίευση". Μας εξήγησε πολλές φορές, πόσο σημαντική και χρήσιμη είναι στη ζωή του ανθρώπου κ.λ.π. και πως θα βραβευθούν οι δύο καλύτερες από 5 σχολεία. Ο κάθε νικητής θα ελάμβανε από έναν κουμπαρά με κάποιο ποσόν μέσα γι' αρχή! Θέλω να κερδίσει κι ένας από εσάς φώναξε με στόμφο!

Τους κουμπαράδες τους έδινε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, και μάλιστα μια μεγάλη αφίσα του στόλιζε τον άσπρο σαγρέ τοίχο του σχολείου δίπλα στον τεράστιο χάρτη Ελλάδος που είχε τοποθετήσει με περηφάνια ο Δάσκαλος!

Όταν το είπα στους γονείς μου, είπαν κι οι δυο με μια φωνή αν τα καταφέρεις κοπελιά μου, θα σου βάλουμε κι εμείς κάτι τι. Άρχισα λοιπόν να κάνω όνειρα πως αν κερδίσω θα μαζέψω στον κουμπαρά λεφτά, για να πάρω ένα ωραίο ρολόι, που θα με βοηθούσε να  μάθω και την ώρα πιο γρήγορα!   

Εγώ στην ηλικία των 9 ετών, είχα ενθουσιαστεί γιατί μου άρεσε να γράφω εκθέσεις, να τρέχω, να ζωγραφίζω, να χορεύω και να μιλάω Αγγλικά. Αρκετές φορές άρεσαν οι εκθέσεις μου και καμάρωνα σαν παγόνι, διότι τότε ήμουνα πολύ κοντή (μετά έγινα ...η δίμετρη του 1,68) κι ανέβαινα στην εξέδρα δίπλα στο μαύρο πίνακα (που έγραφα τις ωραίες λέξεις και παρομοιώσεις μου) και τις διάβαζα μπροστά σε όλες τις τάξεις που με άκουγαν με πολύ προσοχή!
Για να να μη σας κουράζω παραδώσαμε όλοι τις εκθέσεις μας ο δάσκαλος ήταν πανευτυχής που προλάβαμε τις ημερομηνίες και περιμέναμε με αγωνία, την νίκη ή την ήττα. Είχε μετατραπεί σε καθημερινό μαρτύριο η άφιξη ή όχι του ταχυδρόμου

Όταν επί τέλους ήρθε και παρέδωσε τον φάκελο, το χαρτί έγραφε καθαρά το όνομα μου, για το 2ο βραβείο. Επειδή όμως εγώ απουσίαζα λόγω ασθένειας, εκείνος ο ... σωστός εκπαιδευτικός, ο "δάσκαλος αποφασίζω και διατάζω", δεν περίμενε να γυρίσω στο σχολείο να παραλάβω το βραβείο μου, αλλά θεώρησε δίκαιο να το δώσει στον επόμενο συμμετέχοντα και φυσικά βραβείο και κουμπαράς πήγαν αλλού! 
Εδώ ταιριάζει άλλος είχε τ' όνομα κι άλλος πήρε τη χάρη!
Με συνοπτικές διαδικασίες είπε μόνο ότι κι εκείνος ο συμμαθητής ήταν ισάξιος, άλλωστε η επιτυχία θεωρείται ότι ήταν του σχολείου!
Εγώ έπνιξα το κλάμα μου και το μόνο που ψέλλισα ήταν ότι ήθελα να τον κρατήσω στα χέρια μου κι αν το άλλο παιδί το ήθελε τόσο πολύ θα του τον έδινα. Μεταξύ μας τώρα, δεν το πίστευα, απλά, θα τον κλείδωνα στην αγκαλιά μου και θα το έβαζα στα πόδια! 
Καταλαβαίνετε όμως την απογοήτευση και το μετέπειτα κλάμα μου? 
Κυρίως για το άδικο! Από τότε το μάχομαι και το παλεύω όπου το συναντώ! Εννοείται μετά πως δεν ήθελα να ξαναπάω σχολείο για μέρες! 
Την επόμενη χρονιά πήρε μετάθεση ο συγκεκριμένος δάσκαλος κι απ' ότι μάθαινα μετά, κάθε χρόνο πήγαινε και σε άλλο σχολείο. Γιατί άραγε?
Οι γονείς μου φυσικά μου πήραν κουμπαρά και ρολόι, αλλά ποτέ δεν αντικατέστησαν την άθλια εικόνα του δασκάλου, ούτε κάλυψαν την "ήττα" του δίκιου μέσα μου! 
Όπως και να έχει τα μαθητικά μας χρόνια ήταν τα πιο ωραία και διατηρούν τα πιο σημαντικά "φυλαχτά" της μετέπειτας ζωής μας! 
με την αγάπη μου <by koko>

Οι συμμετέχοντες είναι:

Κική από το blog http://ekfrastite.blogspot.gr/ 
Πεταλούδα από το blog http://http://butterfly-butterflysworld.blogspot.gr/
Μαρία από το blog http:http://pnoestexnis.blogspot.gr/
Κατερίνα από το blog http://followkoko.blogspot.gr/
Άννα/Πάρος Άστεγη Καταληψίας θα φιλοξενηθεί από Πέτρα
Νάσια από το blog http://nasiasblog2012.blogspot.gr/
Κανελλάκη από το blog http://toapagio.blogspot.gr/
Αριστέα από το blog http://princess-airis.blogspot.gr/
Πέτρος από το blog http:// akivernitos.blogspot.gr/
Μαρία από το blog  http://mytripssonblog.blogspot.gr/
Αγριμιώ από το blog http://agrimio.wordpress.com/
Μαρία από το blog http://swanocean.blogspot.gr/
Aννα από το blog http:// atenizodas.blogspot.gr/2014/03/blog-post_30.html
Μαριλένα από το blog http:// marilenaspotofart.wordpress.com/
Λαμπρινή από το blog http://xwrisprogramma.blogspot.gr/
Κλαυδία Άστεγη Καταληψίας θα φιλοξενηθεί από Πέτρα
Μαρία από το blog http://www.syllegw-stigmes.gr/
Δέσποινα από το blog http://mamadesekrisi.blogspot.gr/
Έλλη από το blog http://funkymonkey-handmadecreations.blogspot.gr/
Rylie από το blog  http:// mythoughtsnotebook.blogspot.gr  
Μarilise από το blog http://katitimou.blogspot.gr/
Φλώρα από το blog  http://texnistories.blogspot.gr/


κι οι φίλοι που θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή πατάνε: Petra . 



37 σχόλια:

  1. Κατερίνα μου, αν και το περιστατικό που κυριάρχησε είναι μαύρη σελίδα, χαίρομαι που το παρουσίασες όπως του έπρεπε , σαν νοσταλγικό ταξίδι.
    Εκνευρίστηκα κι εγώ με το δάσκαλο ! Έχω κι εγώ να θυμηθώ αδικίες:(((
    Δεν ξέρω αν θα επιλέξω να τις διηγηθώ όμως. Και μάλλον το Σάββατο θα δείτε τις δικές μου αναμνήσεις!
    Φιλάκια πολλά! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τον συγκεκριμένο δάσκαλο Αριστέα μου, υπήρχαν πολλά και χειρότερα, γι' αυτό και τον έδιωχναν από κάθε σχολείο. Έπεφτε ξύλο και τιμωρία επειδή έτυχε να πέσει το μολύβι κάτω στο πάτωμα, μη σου πω τι έκανε όταν δεν ήξερες το μάθημα παπαγαλία.
      Σε ανέβαζε σε μια καρέκλα κι έλεγες εκατό φορές "είμαι βλάκας" κι όχι απλά είμαι αδιάβαστος.
      Ευτυχώς έμεινε μόνο μια χρονιά!
      Έχω περάσει υπέροχα μαθητικά χρόνια, με καλούς δασκάλους κι εξαιρετικούς καθηγητές αργότερα στο Γυμνάσιο - Λύκειο.
      Αν έμαθα γραμματική, έκθεση, αρχαία, αν έμαθα ιστορία και πολιτισμό, αν έμαθα ν' αγαπώ το βιβλίο και να λατρεύω την ποίηση, είναι γιατί κάποιοι υπέροχοι άνθρωποι με εκπαιδευτική ποιότητα, με σεβαστική παιδεία, με μόρφωση με γνωστική συμπεριφορά και με όραμα, υπηρέτησαν σεμνά και με ωριμότητα το αξίωμα τους!
      Θεωρώ πως στην πλειοψηφία τους ακόμα έτσι είναι, το βίωσα και μέσ' από τη μαθητική πορεία της κόρης μου!
      Εγώ το ανέφερα σαν περιστατικό, διότι ο δάσκαλος φέρει μεγάλη ευθύνη απέναντι στα παιδιά της πιο τρυφερής ηλικίας του Δημοτικού.
      Λόγω των ημερών της 25ης Μαρτίου διάβασα διάφορα περί εκπαίδευσης κι ήθελα να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι να παίρνεις σωστές βάσεις κι έντιμες αρχές από άξιους δασκάλους. Δεν ξέρω αν το κατάφερα!
      Σ’ ευχαριστώ για την άποψη σου, γλυκιά μου airis και καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σου όντας γνωρίζοντας το γνωστικό σου επίπεδο! Περιμένω με αγωνία να διαβάσω και τη δική σου επιλογή!
      Να έχεις μια όμορφη Παρασκευή! Φιλιά με τρυφερή αγκαλιά !:))♥

      Διαγραφή
  2. τον βλακα!
    να τον ειχα μπροστα μου να του δωσω δυο τρεις μπατσες!
    ο βλακας!
    πω πω νευριασα τωρα!
    τον βλακα!

    ευχομαι οσα σου στερησα ο τοτε κουμπαρας να τα εχεις γευτει και να συνεχισεις να τα γευεσαι με το παραπανω κουκλα μου!

    νοιωθω την αναγκη να σου πω σ αγαπω πολΥ! <3

    φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. * οσα σου στερησε εννοουσα αλλα απ τη συγχυση εκανα λαθος! :)

      Διαγραφή
    2. Κικούλα μου γλυκιά, πόση τρυφερότητα μου μεταφέρουν τα λόγια σου, Σ' ευχαριστώ πολύ!
      Δεν ήταν γλυκιά μου ο κουμπαράς το θέμα μου, η Αδικία ήταν κι ο αυταρχισμός του δάσκαλου.
      Μεγάλωσα σε μια πολύ δημοκρατική οικογένεια όπου ο διάλογος ήταν απαραίτητο συστατικό
      στην όποια έκβαση συζήτησης ή διεκδίκησης, οπότε καταλαβαίνεις ...Να είσαι καλά κοπέλα μου και να έχεις μια υπέροχη μέρα! Τα φιλιά μου με αγάπη!:))♥

      Διαγραφή
  3. Γλυκιά μου Κατερίνα, πρώτα από όλα σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που μοιράζεσαι μαζί μας τις παιδικές/σχολικές αναμνήσεις. Νομίζεις πως εγώ δεν έχω αρνητικές μνήμες... Οι περισσότερες είναι αρνητικές, απλά αυτή που μοιράστηκα μαζί σας, ήταν επίκαιρη, λόγω 25ης Μαρτίου. Κάτι τέτοιοι δάσκαλοι μάς πλήγωσαν και μας δημιούργησαν διάφορα συμπλέγματα στη γενιά μας... Θα ήθελα να συμπληρώσεις κι άλλο ένα όνομα που έχει προστεθεί!

    Άννα από το blog http://atenizodas.blogspot.gr/

    Σε παρακαλώ μόνο να βάλεις λινκ στο όνομα της Άννας.
    Η γραφή σου υπέροχη! ΟΧΙ τυχαία ΠΗΡΕΣ το βραβείο! Γιατί, το πήρες τελικά!! Πολλά γλυκά φιλιά! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ Σ' ευχαριστώ γλυκό μου Πετροκόριτσο, που μας έδωσες την ευκαιρία μέσ' από μνήμες να περάσουμε και κάποια μηνύματα. Όλα είναι εμπειρίες και μαθήματα ζωής!
      Ευτυχώς είναι μειοψηφία οι κακοί δάσκαλοι! Να είσαι καλά και να έχεις μια όμορφη συνέχεια!
      Φιλιά πολλά με αγκαλιά!:))

      Διαγραφή
  4. Τραγικοί δάσκαλοι και τραγικοί άνθρωποι!
    Πως μπορούν να παίζουν έτσι με μια παιδική ψυχή!
    Οτι και να πω είναι λίγο έχω νευριάσει πάρα πολύ!
    Για να το λες και να το θυμάσαι σε πλήγωσε πολύ!
    Δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο μπορεί οι πράξεις τους να βλάψουν κάποιον και μερικές φορές ανεπανόρθωτα!
    Τραγικό!
    Πολλά φιλιά καλή μου Κατερινούλα το πήρες το βραβείο αυτό να σκέφτεσαι σε πείσμα του βλάκα δασκάλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άδικο με πλήγωσε Έλενα μου κι η αυταρχικότητα αυτού του δασκάλου!
      Η πράξη του αυτά δίδαξε,Δυστυχώς! Στην πλειοψηφία όμως έχουμε σπουδαίους εκπαιδευτικούς!
      Σ' ευχαριστώ Ελενάκι μου για την γνώμη και την επίσκεψη σου!
      Να είσαι καλά και να έχεις μια χαμογελαστή μέρα!
      Μια αγκαλιά φιλιά σου στέλνω!:))

      Διαγραφή
  5. Σου έκοψε τα φτερά αλλά σε γέμισε και πείσμα. Ίσως κάτι τέτοιοι τύποι γίνονται η αφορμή να έρθουμε σε επαφή με το άδικο και να μάθουμε να αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας. Θλιβερή εμπειρία σε μια τρυφερή ηλικία, αυτή που πέρασες Κατερίνα μου. Αλλά μήπως έτσι δεν είναι και η ζωή;
    Σ' ευχαριστούμε για το μοίρασμα και το όμορφο ταξίδι που μας πήγες πίσω στα μαθητικά σου χρόνια.
    Να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Μαρία μου, θυμάμαι τον μπαμπά μου που μου είχε πει τότε:
      Να λυπάσαι αυτούς που προσπαθούν να κλέψουν κάτι από την αξία σου, είναι επειδή δεν έχουν οι ίδιοι
      και το δίκιο σου να προσπαθείς να το διεκδικείς κι ας μην το κερδίζεις πάντα!
      Τότε δεν πολυ καταλάβαινα τα νοήματα αλλά τα έμαθα αργότερα βέβαια!
      Να είσαι καλά καλά Μαρία μου και να έχεις μια χαρούμενη μέρα!
      Φιλιά με ζεστή αγκαλιά!♥

      Διαγραφή
  6. Κατερίνα μου, λυπήθηκα και ζορίστηκα μ΄αυτό που διάβασα. Και ντράπηκα με τον τόσο λάθος χειρισμό εκ μέρους του δασκάλου... ντράπηκα για λογαριασμό του!
    Γνώρισα κι εγώ κάτι τέτοιους "δασκάλους"... και μες στη στενοχώρια μου, κατάφερα και πείσμωσα. Ίσως η Μαρία (Κανελλάκη) να είπε το πιο σωστό: "κάτι τέτοιοι τύποι γίνονται η αφορμή να έρθουμε σε επαφή με το άδικο και να μάθουμε να αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας". Νομίζω πως έχει απόλυτο δίκιο και προσυπογράφω.
    Σε φιλώ με αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου πέρασες όμορφα συναισθήματα Έλλη μου γλυκιά και Σ' ευχαριστώ πολύ!
      Ήθελα να περάσω το μήνυμα, το πόσο σημαντική είναι η θέση, η πράξη, η δράση, η παιδεία,
      η συμπεριφορά, η άποψη του εκπαιδευτικού, απέναντι σ' ευαίσθητες ηλικίες!
      Ναι, κι εγώ πείσμωσα Έλλη μου! Μπορεί να έχασα τότε το δίκιο μου αλλά έμαθα
      ν' αγωνίζομαι γι' αυτό και να το διεκδικώ. Κάθε εμπειρία, μας δίνει κι ένα μάθημα!
      Να είσαι καλά και να έχεις ένα καταπληκτικό απόγευμα! Φιλιά με αγκαλιά!:)♥

      Διαγραφή
  7. Αυτες οι αδικιες δυστυχως στερησαν απο πολλα παιδακια ομορφα σχολικα χρονια..
    Τι να πει κανεις.
    Εγω πραγματικα πιστευω πως αρκετοι δασκαλαοι δεν θα επρεπε καν να εκανανα υτο το επαγγελμα.
    Γιατι για να εισαι δασκαλος πρεπει πρωτα απ ολα να αγαπας και να κατανοεις τα παιδια.
    Και μετα ολα τα υπολοιπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ αυτό πιστεύω Μαρία μου, αν δεν αγαπάς τα παιδιά, αν δεν ξέρεις ν' ακούς, αν δεν μπορείς να μεταδόσεις σωστές γνώσεις, αξίες και ήθος, μην κάνεις τη δουλειά του εκπαιδευτικού,
      ειδικά σ' ευαίσθητες ηλικίες!
      Σ'ευχαριστώ για την γνώμη και την βόλτα σου, να είσαι καλά και να έχεις ένα γλυκό απόγευμα!
      Φιλιά πολλά!:)))

      Διαγραφή
  8. Κοίτα δάσκαλος..........κοίτα!!!!!!!!!!! Σίγουρα θα χρειάστηκε προσπάθεια από τη μεριά των γονιών σου για να μη έχει επιπτώσεις αυτή η πικρίλα στη ζωή σου.............ΤΙ ΝΑ ΠΩ;;;;;;;;;;;;
    Συμφωνώ και με τη Μαρία μας ........πολλοί δεν θα έπρεπε να εκπαιδεύουν παιδιά αλλά Κατερίνα μου ποιος παραδέχεται ότι δεν ξέρει να αγαπά τα παιδιά, να ακούει και να μεταδίδει γνώσεις; Ποιος πιστεύει ότι δεν έχει ήθος όπως λες στην απάντησή σου στη Μαρία;;;;;;;
    Καλησπέρα κοπέλα μου να σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννούλα μου γλυκιά, το πόσο μου αρέσει ο αυθορμητισμός σου δε λέγεται!
      Ακόμα και στο όμορφο blog σου, εκτός από τα καταπληκτικά σου κείμενα και θέματα
      αναδύεται μια ειλικρίνεια κι ένας υπέροχος αυθορμητισμός! Πόσο συμφωνώ μαζί σου!
      Οι γονείς μου προσπάθησαν να μου εξηγήσουν πως αν και δάσκαλος δεν έχει αξίες σαν άνθρωπος, κι ότι στη ζωή πρέπει να διεκδικώ το δίκιο μου κι ας μην το κερδίζω πάντα.
      Σίγουρα κανείς δεν παραδέχεται Άννα μου, πως δεν αγαπά τα παιδιά ή ότι δεν έχει ήθος.
      Σήμερα όμως είναι πιο εύκολο ν' αντιληφθείς, να μιλήσεις, να εκφραστείς, διότι από την 1η χρονιά που θα διδάξει αυτός ο κύριος/α, αυτό θα φανεί κι ο συνάδελφος του θα το δει, ο Διευθυντής του θα το μάθει και σιγά σιγά θα γίνεται γνωστό κι ίσως λέω ίσως κάτι ν' αλλάξει. Από την πείρα μου με τους καθηγητές της κόρη μου στη διάρκεια Γυμνάσιο -Λύκειο αλλάξαμε 2 καθηγητές σαν σύλλογος γονέων, διότι δεν έκαναν το μάθημα ως έπρεπε. Είναι μεγάλο θέμα πάντως, Εκπαίδευση, Παιδεία, Ήθος!
      Να είσαι καλά κοπέλα μου κι ευχαριστώ για την άποψη και την επίσκεψη σου!
      Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο! Φιλιά πολλά με ζεστή αγκαλιά!:))♥

      Διαγραφή
  9. Κατερινάκι μου γλυκό, τούτη την αδικία κι εγώ πολλές φορές την ένιωσα στο δημοτικό σχολείο. δυστυχώς αντί να μ' ατσαλώσει μ' έκανε να σκύψω το κεφάλι...
    ξέρω, λοιπόν, από πρώτο χέρι πως ένιωσες, πόσο απογοητεύτηκες για τούτο το συμβάν.
    αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να υπάρχουν δάσκαλοι χωρίς παιδεία, δάσκαλοι που πάνω απ' όλα δεν αγαπάνε το παιδί...
    σε φιλώ χαρά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την μου! Βικούλα μου θέλω να σου πω ότι μου λείπει η επικοινωνία μας στο blog σου!
      Ασφαλώς και Σέβομαι απόλυτα την επιλογή σου, γλυκιά μου, αλλά πως και που να εκφράσουμε τον θαυμασμό και το ευχαριστώ μας, για τα τόσο υπέροχα που γράφεις και γεμίζεις την ψυχή μας?
      Έτσι στα λέω από δω, αν και σήμερα είδα ότι μπορούμε να σχολιάσουμε και τρέχω αμέσως!
      Σίγουρα Βίκυ μου έχουμε σκύψει το κεφάλι όλοι μας και πολλές φορές, όμως ήταν από σεβασμό κι όχι από ενοχή, ήταν από πείσμα να κρατήσουμε υψηλό το επίπεδο μας κι όχι από συνέργεια κι ας το ελάμβαναν εκείνοι ως αδυναμία για να νοιώσουν μια ανάξια, μεροληπτική υπεροχή!
      Αρκεί που το ήξερε το μέσα μας κι η συνείδηση μας!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για την γνώμη σου, να είσαι καλά και να περνάς υπέροχα!
      Μια αγκαλιά φιλιά μ' εκτίμηση κι αγάπη!:))

      Διαγραφή
  10. Κατερίνα μου, τελικά όλοι έχουμε να θυμόμαστε αδικίες από τα πιο τρυφερά μας χρόνια...δασκάλους που στάθηκαν με μια περιττή αυστηρότητα πίσω από παιδικές πλάτες και δασκάλους που μας έκλεψαν τη χαρά, αλλά και το δίκιο, χωρίς σκέψη...
    Αναρωτιέμαι ακόμα με τι κριτήρια γίνονταν κάποιοι δάσκαλοι και γίνονται ακόμα δυστυχώς, μια και τέτοια περιστατικά μπορεί να έγιναν λιγότερα, αλλά υπάρχουν ακόμα!!

    Αχ αυτή η έκθεση με την αποταμίευση...μας συντρόφευε σε όλα μας τα μαθητικά τα χρόνια!

    Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ αναρωτιέμαι Μαράκι μου με τι κριτήρια γίνονται εκπαιδευτικοί κάποιοι που δεν έχουν σχέση με συναισθήματα, αξίες και ήθος! Χαίρομαι που πέρασες και σ' ευχαριστώ για την άποψη σου!
      Να είσαι καλά και να έχεις ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!
      Φιλιά πολλά με αγκαλιά!:))

      Διαγραφή
  11. Κατερίνα μου,
    συγχαρητήρια για την τότε διάκρισή σου! Δεν θυμάμαι αν σου το έχω γράψει ποτέ, αλλά θαυμάζω πολύ τον τρόπο γραφής σου! Ήμουν σίγουρη πως είχες διακριθεί και ότι πάλεψες πολύ για να το κατακτήσεις αυτό. :)
    Όσο για τον τότε δάσκαλο σου, τι να πρωτοπώ; Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έπρεπε καν να βρίσκεται στη θέση που ήταν. Δεν την ανέχομαι την αδικία και πόσο μάλλον σε ένα τόσο μικρό αγγελούδι, όπως ήσουν εσύ τότε!
    Οι παιδαγωγοί είναι ένα μεγάλο θέμα συζήτησης και προσωπική μου άποψη είναι πως θα έπρεπε να υπάρχει αξιολόγηση. Αλλά τι να κάνεις σε μια χώρα που όλοι και όλα χρηματίζονται;
    Οι γονείς σου το χειρίστηκαν πολύ σωστά. Αλλά, πιστεύω πως θα έπρεπε να βάλουν τον δάσκαλο στη θέση του, γιατί όπως αδίκησε εσένα, θα αδίκησε και τόσα άλλα παιδιά.
    Να περάσεις ένα όμορφο Σαββατόβραδο γλυκιά μου! Σου στέλνω την αγάπη μου και μια αγκαλιά! Γλυκά φιλιά!

    Υ.Γ. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει. That's what I'm talking about!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωνσταντίνα μου, έχεις ένα γλυκό τρόπο να μεταφέρεις ευγενικά τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου,
      με απλά και ουσιαστικά λόγια! Σ' ευχαριστώ για τον χρόνο και την επίσκεψη σου!
      Η Διαπαιδαγώγηση γλυκιά μου, είναι πολύ σοβαρή,σημαντική και άκρως υπεύθυνη δουλειά κι όποιος αποφασίσει να την κάνει πρέπει να έχει αγάπη γι' αυτήν και για τα παιδιά!
      Αλλά πολλοί, επιλέγουν ένα επάγγελμα καθαρά για βιοποριστικούς λόγους, όπως γινόταν τουλάχιστον πιο παλιά και δυστυχώς δεν υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος, ούτε ή σωστή κι αντικειμενική αξιολόγηση τους. Οπότε άστα και βράστα! Οι γονείς μου μαζί και με άλλους εισηγήθηκαν την αποχώρηση του συγκεκριμένου, η οποία κι έγινε δεκτή. Αυτό ήταν το πιο μελανό σημείο των σχολικών μου αναμνήσεων. Κατά τ' άλλα πέρασα όμορφα τα επόμενα μαθητικά μου χρόνια, σε γενικές γραμμές πάντα! Να είσαι καλά Κωνσταντίνα μου κι εύχομαι να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!
      Φιλιά πολλά με αγκαλιά!:))♥

      Διαγραφή
  12. Πω πω! Κατερίνα... πώς σε νιώθω, η αδικία και το ψέμα είναι κάτι που από παιδί δεν ανέχτηκα ούτε και μπόρεσα ποτέ να δικαιολογήσω, αλλά απ΄ την άλλη χαίρομαι που γνωρίζω "έτσι" μια ώριμη και εσωτερικά όμορφη Κατερίνα που με τα χρόνια φαίνεται ν' απέκτησε ένα μεγάλο αγαθό, την κατανόηση...

    ΑΦιλάκια καρδιάς και να έχεις ένα ευχάριστο και τρυφερό βραδάκι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι κι εγώ με τη σειρά μου Στεφανία, που γνωρίζω όλο και περισσότερο μια σπουδαία φίλη με πλούσια εσωτερικότητα και ήθος! Το άδικο απηχεί ψέμα φίλη μου και πληγώνουν εξ' ίσου, βιώνοντας τα όμως εξελίσσεται η μαχητικότητα μας για τις όποιες διεκδικήσεις.
      Να είσαι καλά Στεφανία και να έχεις μια όμορφη και δημιουργική εβδομάδα!
      Φιλιά με βαθιά εκτίμηση! :-))

      Διαγραφή
  13. κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν στα σχολεία αρκετοι ψυχοπαθείς εκπαιδευτικοί και δυστυχώς τους καλύπτουν!
    ευτυχώς που οι γονείς σου αντικατέστησαν κάπως αυτη την αδικία!
    καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nasia μου, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!
      Δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν αλλάζουν νοοτροπίες, τακτικές και συμπεριφορές!
      Ευτυχώς που είναι μειοψηφία τουλάχιστον!
      Να είσαι καλά φίλη μου κι ευχαριστώ για την άποψη και την βόλτα σου στο σπιτάκι μου!
      Να έχεις μια ευχάριστη εβδομάδα! Φιλιά πολλά!:))

      Διαγραφή
  14. Η αδικία θεωρώ ότι είναι από τα χειρότερα πράγματα στον κόσμο.Και ο σωστός δάσκαλος πρέπει να είναι δίκαιος αν θέλει να κατέχει και τον τίτλο του παιδαγωγού!
    Την αδικία στο σχολικό περιβάλλον εγώ την ένιωσα πολλές φορές στο λύκειο,όταν στη βαθμολογία ευνοούνταν παιδιά καθηγητών του σχολείου μας.Λίγοι είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που θυμάμαι με αγάπη.
    ''Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει!'' συμφωνώ απολύτως!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ! αυτή το δίκαιο κοπέλα μου πόσο το έχω διεκδικήσει στη ζωή μου, δεν φαντάζεσαι!
      Εννοείται βέβαια πως ηττήθηκα πολλές φορές.
      Χαίρομαι και Σ' ευχαριστώ που ήρθες, η γνώμη σου μεστή και μ' επιχειρήματα, είναι πάντα ενδιαφέρουσα!
      Σου εύχομαι μια χαμογελαστή εβδομάδα! Φιλάκια πολλά!:))

      Διαγραφή
  15. Σόρρυ που θα το πω, πρώτη φορά έρχομαι στο μπλογκ σου, αλλά μερικοί πρέπει να σπούδασαν μαλάκες. Πρέπει να ήταν μάθημα επιλογής στη σχολή και πρέπει να το πέρασαν με άριστα.
    Πολύ θα ήθελα να διάβαζε το άρθρο σου αυτός ο τύπος, να καταλάβαινε ότι αναφέρεσαι σε αυτόν και να σχολίαζε δικαιολογώντας την βλακώδη του θέση.
    Θα σου διηγηθώ μια ιστορία για να γελάσεις (πικρά). Κάποτε ο καθηγητής Θρησκευτικών στο Λύκειο μάς ρώτησε αν συμφωνούσαμε με τους βαθμούς του τριμήνου που μας έβαλε. Κάποιοι είπαν όχι, κάποιοι ναι. Τότε μας είπε για έναν καθηγητή Μαθηματικό που είχε ο οποίος βαθμολογούσε ανάλογα ...το επώνυμο. Ο 1ος στον κατάλογο έπαιρνε 12, ο 2ος 13, ο 3ος 14 και ξανά από την αρχή. Τρεις βαθμοί έπαιζαν, από το 12 ως το 14. Είχες δεν είχες διαβάσει ήταν άσχετο!
    Κορυφαίος ε!
    Μετά από αυτό δεν του ξανα-παραπονέθηκε ποτέ κανένας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καλωσορίζω Πέτρο στο ...blogoσπιτάκι μου με χαρά και γράφεις ελεύθερα κι όπως το αισθάνεσαι!
      Νοιώθω να γνωριζόμαστε από καιρό, διότι πάντα διάβαζα τα σχόλια σου στην σπουδαία blogoγειτονιά μας κι αρκετές φορές τις αναρτήσεις σου αλλά δεν έτυχε ν' αφήσω σχόλιο περισσότερο από έλλειψη χρόνου. Η αρχή όμως έγινε κι ελπίζω να τα λέμε πιο συχνά.
      Έχεις ζωογόνο χιούμορ, εξέχουσα άποψη με λόγο κι επιχειρήματα!
      Συμφωνώ μαζί σου για τους απαράδεκτους εκπαιδευτικούς και δυστυχώς υπάρχουν παντού.
      Έτσι που μας δόθηκε η ευκαιρία με την ιδέα της Πέτρας, να καταθέσουμε τις εμπειρίες μας, είδα ότι ανά την Ελλάδα έχουμε τραγικά περιστατικά, όπως κι αυτό που μου ανέφερες. Επιεικώς Αίσχος!
      Ευτυχώς που οι γονείς βοήθησαν να ξεπεράσουμε τέτοιες καταστάσεις!
      Σ' ευχαριστώ για την άποψη και τον σχολιασμό σου κι εύχομαι να έχεις μια όμορφη Πέμπτη!
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  16. Ε καλά τώρα!!! Μας δουλεύει ο τύπος??? Και πως να μη πλαντάξεις στο κλάμα μετά? Εδώ έπνιξε εμένα το δίκιο που δεν σε ξέρω καν! By the way καλώς σε βρήκα! Ελπίζω να τα λέμε συχνά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσόρισες Μαρία μου! Απ' ότι διάβασα παντού και πάντα πληγώνουν παιδάκια κάτι τέτοιοι τύποι και τύπισσες φίλη μου!
      Σήμερα μπορεί να μην υπάρχει η βέργα ή ο χάρακας για ξύλο, αλλά οι λεκτικές "ριπές" πονάνε περισσότερο! Να είσαι καλά κι ελπίζω να τα λέμε συχνότερα!
      Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα! Τα φιλιά μου!:))

      Διαγραφή
  17. Καλώς σε βρίσκω κι εγώ, Κατερίνα! Διάβασα την ιστορία σου και εξαγριώθηκα με την αδικία του δάσκαλου!
    Είναι δυνατόν ένα παιδί να μην πληγωθεί από τέτοια συμπεριφορά?
    Θα χαρώ να τα λέμε!
    Καλό ξημέρωμα και καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλωσόρισες Marie-Anne, χαίρομαι για την άποψη και την επίσκεψη σου!
    Να είσαι καλά και σίγουρα θα έχουμε πολλά να μοιραστούμε!
    Καλή συνέχεια! Τα φιλιά μου!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τρελαίνομαι με την αδικία!! Σημασία όμως είχε που πέτυχες, δε πειράζει που το πήρε το άλλο παιδί αλλά που ήσουν εσύ! Κι αυτό ήταν κάτι που σε γέμισε σίγουρα αυοπεποίθηση παρά το αποτέλεσμα!
    Καλή εβδομάδα να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ να δεις Κατερίνα μου!
      Ευτυχώς έκαναν καλή δουλειά οι γονείς!
      Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και την γνώμη σου!
      Καλή εβδομάδα και σε σένα γλυκιά μου! Φιλιά πολλά !:))

      Διαγραφή