17/10/13

... η προδοσία της θέασης

ο ...θεατής του γίγνεσθαι:
"Η τυραννία ενός ηγεμόνα σε μια ολιγαρχία δεν είναι 
τόσο επικίνδυνη για το κοινό καλό όσο η απάθεια 
των πολιτών σε μια δημοκρατία". Montesquieu


ο ...θεατής της απάθειας:

"η απάθεια δεν είναι μια αρετή"   Πηγή

Ένα απ' τα συμπτώματα της κοινωνικής νοσηρότητας, είναι η απάθεια, που στερεί την δυνατότητα συμμετοχής για δημιουργία κι οδηγεί αργά και σταθερά στη θλίψη ή και στο θάνατο. 
Κι αυτό, διότι δεν υπόσχεται καμιά βελτίωση, καμία προοπτική στο μέλλον και καμία εναλλακτική παρέμβαση στο αδιέξοδο.
Στη γενικευμένη απάθεια, οι άνθρωποι απομακρύνονται από τις καταστάσεις που τους αφορούν, αισθανόμενοι ανήμποροι να παρέμβουν. 
Έτσι προτιμά να παραμένει απλός θεατής να διασκορπίζει την ευθύνη στους άλλους και να ελπίζει πως κάποιος άλλος θα επέμβει ή θα κάνει το πρώτο βήμα κι αυτός θ' αποφύγει συνέπειες ή ευθύνες. Αυτά λένε οι ειδικοί!
ο ...θεατής της απραξίας:
Έχει μια νοθευμένη οργή, έναν υποτυπώδη θυμό, μια άναρθρη φωνή, μια άρρωστη υπομονή και κινείται σαν ένα άβουλο πιόνι. 
Βολεύεται στ' αποκαΐδια της σκέψης και τρέφεται με δολώματα του φόβου και της ενοχής. 
Ξεχνάει όμως, πως όσο πιο εξαθλιωμένος, πιο φτωχός κι ανήμπορος θεατής, τόσο πιο χρήσιμο συστατικό για την εξουσία: 
ο ... θεατής:
του κλέψανε  την ελπίδα
τους χάρισε τα όνειρα,
του χρέωσαν  το μέλλον
τους χάρισε δικαιώματα,
του δέσμευσαν προοπτικές
τους χάρισε το αύριο
by Boben M. Mammen
του διέλυσαν ιδεολογίες
τους χάρισε σκέψη & πνεύμα 
του στέρησαν εργασία,
τους δώρισε χρήμα 
(εφ' άπαξ, εκας, επικουρικά κ.λ.π.)
του λήστεψαν τη χαρά
τους φίλεψε χαμόγελα
του στραγγάλισαν εισοδήματα
τους χάρισε τα χαράτσια
τον αλυσόδεσαν μ' ενοχές 
τους έδωσε αξίες
κέρδισαν ισχύ και πλούτο
του θάψανε την αξιοπρέπεια
τον γέμισαν φόβο, του αποξηράνανε τη ίδια του Ζωή!

Άκου, θεατή σε πρόδωσες:
Δεν αρκεί η σιωπή για ν' απαλλαγής από ενοχές και ευθύνες! 
Η πρόθεση χωρίς δράση είναι άχρηστη. Λαθρεπιβάτης  
στην ίδια σου τη ζωή είσαι τι δεν καταλαβαίνεις? τι περιμένεις? 

<by koko>

20 σχόλια:

  1. Τι δεν καταλαβαίνουμε;
    Σήμερα αναρωτιόμουν ακούγοντας στη δουλειά πελάτες να λέει ο καθένας τα δικά του κι εγώ χαμένη κάπου στα δικά μου κι αν δεν οργανωθούμε θα χαθούμε για πάντα!
    Φιλάκια Κατερίνα μου!

    ΥΓ: Αχ θα σε μαλώσω! Πάλι ξέχασες αν βάλεις τον τίτλο σωστά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω αγανακτήσει, ειλικρινά! Καθημερινά στη δουλειά μου αντιμετωπίζω ανθρώπους-πελάτες που ενώ είναι δυσαρεστημένοι με την όλη κατάσταση, πετάνε στο τέλος ένα " έ, και τι να κάνουμε να πάρουμε τους δρόμους" Όσο περνάει ο καιρός γίνονται χειρότερα τα πράγματα, Αν δεν βρεθεί κάποιος σωστός μπροστάρης να μας οργανώσει μάλλον θα χαθούμε όπως λες κι εσύ γλυκιά μου.airis ! Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη σου και ξέχασα τον τίτλο πάλι, ήμουνα χάλια χθες! Να είσαι καλά και να έχεις μια όμορφη μέρα! Φιλάκια πολλά:)

      Διαγραφή
  2. Ax αυτός ο θεατής, πόσο θεατής μπορεί να μείνει ακόμη;
    Κάποια στιγμή κάτι θα κάνει... θα μπει ενεργά στην παράσταση
    και τότε θα αλλάξει το έργο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό περιμένω κι εγώ Φλώρα μου, να μπει ενεργά όπως λες. Μακάρι να μην αργήσει αυτή η στιγμή.
      Σ' ευχαριστώ για το εύστοχο σχόλιο και την παρουσία σου! Να έχεις μια μέρα γεμάτη χαμόγελα!
      Φιλιά πολλά:)

      Διαγραφή
  3. υπεροχο, υπεροχο κειμενο ομως!
    με εξεφρασε απολυτα! φιλακια πολλα!
    καλημερα! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κικούλα μου, έβγαλα την αγανάκτηση μου πάλι, αλλά η ζωή μας έχει ανατραπεί εντελώς!
      Μακάρι να μας αφυπνίσουν τα επερχόμενα τουλάχιστον. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο και το πέρασμα σου από δω! Εύχομαι η μέρα σου να κυλάει χαρούμενα κι αισιόδοξα! Πάω τρέχοντας να σε δω!
      Φιλάκια πολλά:)

      Διαγραφή
  4. Τόσην ώρα έγραφα σχόλιο και ...χάθηκε ! :(
    Λοιπόν έλεγα πως θα έπρεπε ο στόχος να είναι ένας ώστε να είμαστε συσπειρωμένοι και να τον χτυπήσουμε. Δυστυχώς μας αποπροσανατολίζουν με άλλα θέματα και τελικά καταλήγουμε να οργιζόμαστε με ένα εκατομμύριο πράγματα και να μην μπορούμε να εστιάσουμε και να οργανωθούμε... αφού φυσικά ο καθένας θα πιστεύει πως άλλο είναι το ζήτημα....Δεν ξέρω πια τι να πω...
    Φιλάκια πολλά Κατερινάκι! Καλή σου μέρα! :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ! κρίμα γλυκιά μου που χάθηκε το γραπτό σου. Πόσο θυμώνω κι εγώ που ενώ τα έχω γράψει ωραία και καλά, η σύνδεση δεν γίνεται σωστά και φτου απ' την αρχή, αλλά από το θυμό μου δεν τα θυμάμαι ξανά όλα.
      Έχεις δίκιο, είναι ανάγκη να εστιάσουμε στην αιτία και να οργανωθούμε! Θα γίνει και ποτέ???
      Ας το ελπίσουμε οι πιο αισιόδοξοι! Σ' ευχαριστώ που ήρθες και για το σχόλιο σου! Να έχεις ένα όμορφο και γλυκό Σαββατοκύριακο! Φιλάκια πολλά:))

      Διαγραφή
    2. Intensas letras, amiga linda, como siempre un placer leerte. un beso.

      Διαγραφή
  5. οπως τα γραφεις ακριβως. νομιζω οτι ειναι γενικοτερο γνωρισμα της νοοτροπιας του νεοελληνα κ γι αυτο ακριβως δεν ειμαι ιδιαιτερα αισιοδοξη για το μελλον..
    θεωρει ματαιο να αγωνιστει, καθως πιστευει οτι δνε προκειται να αλλαξει τιποτα, αλλα κυριως περιμενει καποιος αλλος να τα αλλαξει γι αυτον..

    καλο σου απογευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ που είμαι από τη φύση μου πολύ αισιόδοξη, έχω αρχίσει σταδιακά ν' απογοητεύομαι Φανή μου.
      Είναι κι αυτό που λες, περιμένει κάποιος άλλος ν' αγωνιστεί γι' αυτόν, ακριβώς!
      Δεν υπάρχει και κάποιος να μας οργανώσει προς τη σωστή κατεύθυνση ? τι να πω?. Η ζωή μας έχει ανατραπεί εντελώς, βηματίζουμε χωρίς προοπτική. Ας ελπίσουμε πως κάτι θα γίνει εν καιρώ! Σ' ευχαριστώ για την άποψη και την επίσκεψη σου και σου εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο! Φιλιά πολλά:)

      Διαγραφή
  6. Δεν έχω λόγια... τα είπες όλα.
    Πόσο δίκιο έχεις...
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που συμφωνείς Έλλη μου, το βλέπω ότι είμαστε πολλοί που Δεν εθελοτυφλούμε, αλλά δεν είμαστε αρκετοί για να ξυπνήσουμε τους υπόλοιπους, τι να πω κι εγώ. Έχουν έρθει στη ζωή μας τα πάνω κάτω.
      Μακάρι να μη χαθεί η ελπίδα μας! Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο και το πέρασμα σου από δω!
      Σου εύχομαι ένα ήρεμο και χαρούμενο Σαββατοκύριακο! Φιλιά πολλά:)

      Διαγραφή
  7. Σήμερα θα γράψω.. "Είδα φως και μπήκα"!!
    Είχα μια συζήτηση με την Ιταλία καθηγήτρια μου πριν ένα χρόνο και μου έλεγε πως οι νέοι στην Ελλάδα δεν ασχολούμαστε με την πολιτική και δεν κάνουμε τίποτα, πως είμαστε απαθής!! Σημειωτέον πως είναι Ιταλίδα και όχι Ελληνίδα!
    Έρχομαι στο θέμα.. προσωπικά εγώ, τι μπορώ να κάνω για να αλλάξω αυτό το χάος γύρω μου; Τι μπορώ να κάνω όταν δε μπορείς να συνεννοηθείς καλά καλά για να έχεις μια δουλειά, όταν ένα μήνα θα εργάζομαι χωρίς ασφάλεια για πέντε μήνες χωρίς ένσημα; Τι μπορώ να κάνω όταν χάνω τόσο χρόνο άφθονο για να κάνω μια εξέταση; Πως να το αλλάξω αυτό και να μην το υπομείνω; Πως να μην λιώσει και αλλάξει την προσωπικότητα μου αυτή η σαβούρα που κυκλοφορεί σε αυτή τη χώρα;
    Συγνώμη αν από όλα αυτά τα λόγια ξεχειλίζει αρνητισμός, δεν είναι κάτι που συνηθίζω. Μα είναι σκέψεις που σκέφτομαι καιρό τώρα γιατί θέλω να ελπίζω πως θα δω κάτι καλύτερο.. μα πως; Ποιος χρυσός άνθρωπος θα βρεθεί να ενδιαφερθεί για το δικό μου πρόβλημα, το δικό σου και όλου του συνόλου; Εδώ έχει χαθεί κάθε ιερό και όσιο..
    Αλήθεια δεν ξέρω.. :/
    Πολύ σωστά τα λόγια σου σε αυτή την ανάρτηση Κατερίνα μου! Μα είναι σίγουρα η απάθεια επιλογή; Εδώ μιλάμε για μια μάχη που έχουμε χάσει το ισχυρότερο όπλο της Δημοκρατίας, το λόγο!
    Καλό απόγευμα και καλό σαββατοκύριακο! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Palomita μου, συμφωνώ πως δεν υπάρχει κάποιος να μας οδηγήσει και να μας οργανώσει ως προς την σωστή κατεύθυνση. Μόνος του ο καθένας μας δεν μπορεί. Όμως θα πω ένα παράδειγμα. Αν τότε που κλείσανε την κρατική Τηλεόραση μαζευόταν μαζί με τόσους εργαζόμενους εκεί και οι χιλιάδες άνεργοι που είναι μόνο στην Αθήνα, (όχι συνδικάτα), εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσοκόμοι, δημοτικοί υπάλληλοι, τεχνικοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι, μικροεπαγγελματίες και τόσοι άλλοι, στο προαύλιο της ΕΡΤ που είχε και εικόνα και μικρόφωνο να εκφρασθεί ο κάθε δυσαρεστημένος πολίτης, θα ήταν κάτι. Αν όλοι μαζί λέγαμε ΟΧΙ στο χαράτσι της ΔΕΗ και δεν το πλήρωνε κανένας, μα κανένας όμως, θα γινόταν κάτι κ.ά. Υπάρχουν τρόποι αλλά θέλουν σωστή ενημέρωση και διοργάνωση. Να σου πω ότι είμαι στον ιδιωτικό τομέα με ωράριο 9 με 10 ώρες και δεν ξέρω αν θα έχω δουλειά αύριο. Η ζωή μας έχει ανατραπεί εντελώς. Δεν θέλω να πιστέψω πως έχουν χαθεί όλα, απογοητεύομαι πολλές φορές, αλλά ελπίζω ακόμα πως κάτι θα φανεί, κάτι θα γίνει, φτάνει να αφυπνιστούμε όλοι όμως για το δικό μας καλό! Δεν έβγαλες καθόλου αρνητισμό γλυκιά μου, ζούμε σ' ένα χάος, δεν φταίνε οι σκέψεις σου έτσι είναι, αλλά... Ίδωμεν τι μέλει γενέσθαι! Να είσαι καλά φίλη μου palomita, χάρηκα που πέρασες κι εξέφρασες την άποψη σου, να ξέρεις, μ΄ενδιαφέρει πάντα η γνώμη σου και σ' ευχαριστώ πολύ, Να έχεις ένα όμορφο Σαββατόβραδο και μια υπέροχη Κυριακή! Φιλιά πολλά πολλά:)

      Διαγραφή
  8. Kαλημέρα Κατερίνα...Αχ αυτή η αδιαφορία του κόσμου.......Έλα μου όμως που δεν πιστεύω ότι είναι αδιαφορία...νομίζω ότι είναι ανημπόρια. Δεν υπάρχει ένας ταγός να εμπνεύσει Κατερίνα. Αυτό πιστεύω εγώ. Σκόρπιοι και θυμωμένοι μόνο ατομικές πρωτοβουλίες δημιουργικές μπορεί να δούμε. Όχι ομαδικές. Δυστυχώς πιστεύω ότι αυτό το ''διαίρει και βασίλευε'' έχει αποτελέσματα και τα ζούμε. Ψηφαλάκια θέλουν τα κόμματα έστω και λίγα για να διατηρήσουν τις καρέκλες του. Τίποτε άλλο και ο κόσμος το βλέπει.
    Καλό Σ/Κο να περάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Άννα μου, χαίρομαι που σε διαβάζω κι εδώ, πάντα η άποψη σου είναι σεβαστή κι ενδιαφέρουσα!
      Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου πως ΔΕΝ υπάρχει ο ταγός να μας εμπνεύσει και μας οργανώσει! Ατομικά όμως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι, μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τους νικήσουμε. Είμαστε πολλοί, είμαστε περισσότεροι, έχουμε δύναμη αλλά δεν την γνωρίζουμε. Πράγματι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι τα ψηφαλάκια και οι καρέκλες τους. Στο χέρι μας είναι να μην τους τα δώσουμε, αλλά θα το κάνουμε???
      Θα δούμε Άννα μου γλυκιά, μακάρι να καταλάβουμε τη δύναμη μας και να μην τα θαλασσώσουμε πάλι.
      Να έχεις ένα ήρεμο και γλυκό Σαββατοκύριακο! Φιλιά πολλά:))

      Διαγραφή
  9. Όσο υψώνουμε τέτοιες φωνές, όσο διαδίδουμε σκέψεις και ανησυχίες, όσο διατηρούμε την ανθρωπιά μας στέκοντας αλληλέγγυοι σ' όσους έχουν ανάγκη, η ελπίδα δεν χάνεται Κατερίνα μου.
    Κι ας μην υπάρχουν φωτισμένοι ηγέτες και ήρωες σήμερα. Σ' έναν ακήρυχτο πόλεμο, με τα ΜΜΕ να "βομβαρδίζουν" με αόρατες ριπές & γκαιμπελίστικες μεθόδους, ο εχθρός δεν είναι ορατός. Κι ίσως σ' αυτό τον πόλεμο, ο χειρότερος εχθρός να είναι ο εαυτός μας... Σοκ και δέος αν θυμάσαι τη θεωρία του βιβλίου. Επιβεβαιώνεται δραματικά...
    Να'σαι καλά και μπράβο για την ουσιαστική & δυνατή φωνή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ παρήγορες οι σκέψεις σου Μαρία μου, ειλικρινά! Με λίγα λόγια, αλλά με ουσιαστικά συμπεράσματα φωτίζεις αιτίες και σκορπάς αλληλέγγυα την ελπίδα εκεί που τρεμοσβήνει! Μακάρι να κατανοήσουμε όλοι μας, τον "αόρατο" εχθρό του εαυτού μας, όπως πολύ σωστά λες. Απογοητεύομαι συχνά, αλλά όσο υπάρχουν τέτοιες δυναμικές παρουσίες, με αγαστή σύμπνοια σαν τη δική σου Μαρία, περιορίζουν ανασφάλειες. Παίρνω θάρρος κι εγώ κι ανανεώνω την Ελπίδα μου ξανά. Σ' ευχαριστώ ιδιαίτερα για το σχόλιο, αλλά και για την παρουσία σου εδώ, καλή μου φίλη, παρ' όλο που απ' ότι έχω καταλάβει ασχολείσαι με διάφορα και δεν σου περισσεύει χρόνος. Το εκτιμώ βαθιά Μαρία μου! Να έχεις μια ήρεμη και δημιουργική εβδομάδα! Τα Φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή