14/1/14

Για τα παιδιά

"Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου
Πηγή
Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της Ζωής για τη Ζωή.
Δημιουργούνται διαμέσου εσένα, αλλά όχι από σένα.
Κι αν και βρίσκονται μαζί σου, δε σου ανήκουν.
Μπορείς να τους δώσεις 
την αγάπη σου, αλλά όχι τις σκέψεις σου, αφού ιδέες έχουν δικές τους.
Μπορείς να δίνεις μια στέγη στο σώμα τους, αλλά όχι και στις ψυχές τους, αφού οι ψυχές τους κατοικούν στο σπίτι του αύριο που εσύ δεν πρόκειται να επισκεφτείς ούτε και στα όνειρά σου.
Μπορείς να προσπαθήσεις να τους μοιάσεις αλλά μη γυρέψεις να τα κάνεις σαν εσένα, αφού η ζωή δεν πάει προς τα πίσω ούτε ακολουθεί στο δρόμο του το χτες.
Πηγή
Είσαι το τόξο απ' το οποίο τα παιδιά σου ωσάν ζωντανά βέλη ξεκινάνε για να πάνε μπροστά.
Ο τοξότης βλέπει το ίχνος της τροχιάς προς το άπειρο και κομπάζει ότι με τη δύναμή του τα βέλη του μπορούν να πάνε γρήγορα και μακριά.
Ας χαροποιεί τον τοξότη 
ο κομπασμός του, αφού ακόμα κι αν αγαπάει το βέλος που πετάει έτσι αγαπά και το βέλος που μένει στάσιμο." (Απόσπασμα από το αριστούργημα του  Χαλίλ Γκιμπράν “Ο Προφήτης”)

Δεν ξέρω πόσο καλοί  ή σωστοί γονείς είμαστε, ξέρω όμως πως εκτός από την αγάπη μας, η πνευματική και ψυχική σου ελευθερία παιδί μου, ήταν από τις βασικές γονικές μαθήσεις, που προσπαθήσαμε να διοχετεύσουμε σ’ εσένα, ανάμεσα και σε άλλες αξίες φυσικά!
Σήμερα, ψυχή μου, ανοίγεις τα φτερά σου! Μετά από επίπονες, προσπάθειες, αλλά με συνεχή πρόοδο, με σπουδαίες διακρίσεις, κατάφερες να κερδίσεις επάξια μια σημαντική θέση, που θα διευρύνεις πτυχίο, εξέλιξη, γνώσεις, προοπτικές κι εμπειρίες! 
Είσαι ικανοποιημένη κι ενθουσιασμένη που αγγίζεις το όνειρο σου! 
Eμείς μαζί σου, δίπλα σου και πολύ υπερήφανοι!   
Προσπαθούμε με ψυχραιμία να αποδεχτούμε την απουσία σου, να μη σκεφτόμαστε τα μίλια που μας χωρίζουν, αλλά να συμβιβαστούμε με τον χρόνο που θα γεννήσει την επιστροφή σου, ψυχή μου!

Εύκολο να το λέμε φίλοι μου, δύσκολο να το βιώνεις! Έτσι δεν είναι???  <by koko>

26 σχόλια:

  1. Τι σου είναι η ζωή, ακόμα και η μπλογκοζωή μη σου πω! Μόλις έρχομαι από...επέτειο γάμου και πέφτω σε ενηλικίωση παιδιού, που, αν κατάλαβα καλά φεύγει για κάπου αλλού, εκτός σπιτιού,ε;; Επειδή είμαι πολύ ευσυγκίνητη (γενικώς, αλλά και ειδικώς) με δάκρυα στα μάτια της δίνω τις καλύτερες ευχές μου γλυκιά μου Κατερίνα.... Και σε σας εύχομαι καλές άμυνες... Εύκολο να το λέμε, δύσκολο να το βιώνουμε, αλλά το έχω βιώσει ήδη και ξέρω πως είναι... Την αγάπη μου σου στέλνω, είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω Κατερινάκι μου. Καλή τύχη και καλή σταδιοδρομία στο Παιδί! (α! κι αν χρειαστείς κάποιον να μιλήσεις, χτύπα "κουδούνι" :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο σημαντική η ευχή "καλές άμυνες", Πετροκόριτσο! Σ' ευχαριστώ πολύ για τη σκέψη και την συμπαράσταση σου, με συγκίνησες!!! Άσε είναι και μοναχοπαίδι και καταλαβαίνεις το πως νοιώθω, αφού τα έχεις περάσει κι εσύ Πέτρα μου! Χάθηκα για λίγο από τη blogoγειτονιά, με τις προετοιμασίες του ταξιδιού της κόρης μου, αλλά από σήμερα θα είστε και πάλι η καθημερινή κι αγαπημένη μου συντροφιά! Να είσαι καλά Πετροκόριτσο κι ευχαριστώ για ΟΛΑ! Τα φιλιά μου!:))

      Διαγραφή
  2. Πολύ δύσκολο Κατερίνα μου!
    Αλλά όπως είπες δεν μας ανήκουν τα παιδιά πρέπει να τα αφήνουμε να παίρνουν τον δρόμο τους.
    Θα είμαστε εκεί πάντα σε ότι χρειαστούν αλλά πρέπει να πάρουν τον δρόμο τους.
    Τωρα εμείς μπορεί να βράζουμε στο ζουμί μας (ωχ Παναγία μου!) αλλά εκείνο έτσι είναι που έλεγε και η γιαγιά μου!
    Υπομονή να είναι γερά και ευτυχισμένα και ας είναι μακριά μας.
    Εύχομαι ολόψυχα το παιδάκι σου να πραγματοποιήσει όλα του τα όνειρα!
    Και εσύ μαμά βγες καμιά βόλτα και να μας λες τον πόνο σου να τον μοιραζόμαστε!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι Έλενα μου, δεν μας ανήκουν, το ξέρουμε, αλλά είναι δύσκολο να το αποδεχτούμε, όταν έρθει η ώρα! Βέβαια μακάρι να είναι πάντα για καλό κι εμείς θα το υπομείνουμε! Σ' ευχαριστώ γλυκιά μου για τα όμορφα λόγια κι ευχές σου κι εύχομαι και σ' εσένα ότι επιθυμείς να ευδοκιμήσει άμεσα για την οικογενεια σου! Φιλιά πολλά!:))

      Διαγραφή
  3. Κατερινουλα μου ευχομαι οτι καλυτερο στο νεο ξεκινημα του παιδιου σου!
    Να εισαι κοντα του με το καλυτερο τροπο που εσυ ξερεις! Και θα μαθεις βεβαια!
    Ολοι μαθαινουμε παντα!

    Φιλακια πολλα αγαπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Κικούλα μου, πολύ σωστά το λες θα μάθω!
      Να είσαι καλά και θα περάσω από το σπιτάκι σου να δω τι έχω χάσει αυτές τις μέρες
      με τις προετοιμασίες της κόρης μου!
      Φιλιά με αγκαλιά!:))

      Διαγραφή
  4. Καλύτερη επιλογή από τα λόγια αυτά του Γκιμπράν δεν θα μπορούσες να έχεις κάνει Κατερίνα μου.
    Να την καμαρώνεις...όσο κι αν σου λείπει καρδιά μου!

    Και τώρα να τα βάλω τις φωνές στη μανούλα μου που με θέλει δεμένη δίπλα της 43 χρονώ γαϊδάρα ( αυτό για να αποφορτιστούμε λιγάκι)!
    Φιλάκια πολλά Κατερίνα μου ! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ! να φανταστείς Αριστέα μου πως το διάβασα πριν από πολλά χρόνια, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να καταλάβω τι εννοεί ο...ποιητής κι είναι το βίωμα του πολύ δύσκολο!
      Είναι γλυκό και όμορφο κοπέλα μου να είσαι κοντά με τους γονείς και να είστε πάντα αγαπημένοι κι ευλογημένοι! Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τις ευχές σου γλυκιά μου!
      Φιλιά πολλά με αγκαλιά!:))

      Διαγραφή
  5. Κατερίνα μου,
    εξαιρετική η επιλογή από τον Γκιμπράν και τα λόγια σου!! Τελικά, αυτό το βιβλίο επιβάλλεται να το διαβάσω! :)
    Είμαι σίγουρη πως παρά την απουσία, νιώθεις μέσα σου μεγάλη χαρά που βλέπεις το καμάρι σου να διαπρέπει! Οι καλύτερες ευχές μου την συνοδεύουν!
    Σίγουρα τα λόγια είναι πιο εύκολα από τις πράξεις! Μα αυτό που χαίρομαι σε σένα είναι πως κάνεις πράξη τα λόγια σου! Να σε χαίρεται η κόρη σου!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, κοριτσάκι μου, επιβάλλεται μια ανάγνωση για να μαθαίνεις κι εσύ σιγά-σιγά.
      Σ' ευχαριστώ Κωνσταντίνα μου, για τα όμορφα που μου εύχεσαι και μου έγραψες με τρυφερή συμπαράσταση κι ενθάρρυνση ψυχής! Ο λόγος σου, υποστηρίζει αξιόλογα συναισθήματα κι απεικονίζει ευαίσθητο χαρακτήρα με δυνατή ταυτότητα κι υπογραφή! Χαίρομαι που σε γνώρισα!
      Να είσαι καλά καρδιά μου και θα τα λέμε πιο συχνά τώρα! Φιλιά πολλά!:))

      Διαγραφή
  6. Αχ, βρε μανούλες. Παίρνετε τα καλύτερα και πολυχρωμότερα υλικά και φτιάχνετε τους δικούς σας χαρταετούς. Προσέχετε να μην λυγίσουν τα πηχάκια, και να μην πάθει την οποιαδήποτε ζημιά. Μετά τον αφήνετε ελεύθερο κι ολοένα αφήνετε το σχοινί για να ξεμακρύνει και να πάρει την ανοδική του πορεία. Αφήνοντας το σχοινί, αφήνετε και την καρδιά σας να δραπετεύσει μαζί του και να είναι άγρυπνος φρουρός στο πλευρό του. Τα χέρια σας ματώνουν απ' το κουλάντρισμα του σχοινιού, αλλά δεν το βάζετε κάτω, δεν τα παρατάτε. Συνεχίζετε, παίρνοντας σαν ανταμοιβή τον χορό του χαρταετού σας στον αέρα.

    Καλή τύχη και κάθε επιτυχία στον μικρό σου χαρταετό, Κατερίνα μου. Και μη στενοχωριέσαι: ευκαιρία για περισσότερες εξορμήσεις, ναι; Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυσίππη μου, τι γλυκός παραλληλισμός! Υπέροχος! Μόνο πολλές ευχαριστίες έχω να σου πω καρδιά μου! Πάντα έχεις σπουδαία να πεις, να γράψεις, να ευχηθείς, ν' αφηγηθείς, μ' έναν ιδιαίτερο τρόπο και λόγο που Σε ξεχωρίζει! Με συγκίνησες πάρα πολύ! Θα.." κρατάω ως ανταμοιβή μου το χορό του χαρταετού μου..." γλυκιά μου! Να είσαι καλά Λυσιππάκι και σ' ευχαριστώ μέσ' από την καρδιά μου!
      Φιλιά πολλά!:))

      Διαγραφή
  7. ΄Οταν διάβασα την ανάρτηση δεν σχολίασα κι έφυγα δακρυσμένη σαν να βρισκόμουν στη θέση σου και να΄φευγε το παιδί μου...
    Μετά από μια μέρα ξαναγύρισα...
    Θέλω να σου ευχηθώ δύναμη να έχεις, να μη ραγίζει η φωνή στο τηλέφωνο...
    Θέλω να ευχηθώ στην κόρη σου να κυνηγήσει το όνειρό της και να τα καταφέρει!!!
    Πολλά φιλιά, δεν μπορώ να γράψω άλλα, γιατί ακόμη και μια μέρα μετά, βουρκώνω...
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ax! "Αννιώ" μου, χρειάζεται προετοιμασία να χτίσεις άμυνες κι εγώ δεν έκανα τίποτα απ' αυτά.
      Τώρα πονάω πολύ, είναι και μοναχοπαίδι καταλαβαίνεις...! Προσπαθώ πάρα πολύ, αν και η τεχνολογία βοηθάει με skype, video-κλίση κ.λ.π. κι είναι σαν να είσαι τετ-α-τετ, όμως η αγωνία κι η μελαγχολία καλά κρατεί! Σ' ευχαριστώ από καρδιάς φίλη μου, για τις ευχές και την γλυκιά συμπαράσταση σου!
      Συγνώμη που σε αναστάτωσα, όμως πιστεύω πως ακόμα μια Ελληνίδα θα μας κάνει υπερήφανους,όλους μας μακρυά μεν, με ικανοποίηση δε!
      Φιλιά πολλά καλή μου κι ότι επιθυμείς για την οικογένεια σου!

      Διαγραφή
  8. Ax Κατερίνα πόσο σε καταλαβαίνω!!!!!!!!!!! Και ας τις έχω δυο. Έτσι είναι όπως τα νιώθεις........πάντα ένα κενό αφήνει η απουσία του παιδιού σου. Όμως η παρηγοριά ότι είναι καλά, ότι κάνει στη ζωή της αυτό που αγαπάει, ότι το κάνει καλά και σωστά και σε κάνει περήφανη είναι η μεγαλύτερη αμοιβή. Εγώ θα πω να τη χαίρεσαι την κόρη σου και να είναι τυχερή στη ζωή της. Της χρειάζεται η τύχη. Όλα τα άλλα φαίνεται ότι τα καταφέρνει μόνη της με το σπόρο που εσείς καλλιεργήσατε. Κουράγιο μανούλα..........πάντα να καμαρώνεις το βλαστάρι σου.
    Καλή σου μέρα Κατερίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννούλα μου, πόσο με συγκινείς κάθε φορά που έρχεσαι, με ήρεμη δυναμική άποψη, με κατακτάς και με ενθαρρύνεις συνάμα! Σ' ευχαριστώ για τις ευχές, τα λόγια και τη συμπαράσταση σου! Να χαίρεσαι κι εσύ τις δικές σου ζουζούνες κι εύχομαι οι επιθυμίες κι οι επιλογές τους να στέφονται με επιτυχία και να σε ανταμείψουν με γλυκιά υπερηφάνια! Και βέβαια η θεά τύχη να είναι δίπλα τους, γιατί πιστεύω πως κι αυτή χρειάζεται σε πολλά! Να έχεις ένα καλό κι ευχάριστο Σαββατοκύριακο! Φιλιά πολλά!:))

      Διαγραφή
  9. Ελα σου έχω βραβειάκι!
    http://miakalimera.blogspot.gr/2014/01/blog-post_17.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω! Σ' ευχαριστώ Έλενα για την τιμή που μου κάνεις, θα περάσω να το πάρω μετά χαράς!
      Να είσαι πάντα καλά κοπέλα μου και καλό Σ/Κο! Φιλιά πολλά!:))

      Διαγραφή
  10. Κατερίνα μου υποκλίνομαι στη δύναμή σου. Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνεις ένα βήμα πίσω για να την αφήσεις να γίνει ο εαυτός της. Δύσκολη η διαδικασία αποπαίδωσης. Έχει πόνο και θέλει πολύ δουλειά. Όπως φαίνεται είσαι συνειδητοποιημένη και το δουλεύεις ήδη. Καλή επιτυχία στη μικρή σου και καλή δύναμη να έχεις!
    Φιλιά πολλά με συγκίνηση και πνεύμα συντροφικότητας σου στέλνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, όσο προετοιμασμένος κι αν είσαι, είναι δύσκολο το βίωμα του αποχωρισμού με το παιδί, αλλά, Δοξάζω τον Θεό, να έχει υγεία κι όλα τ' άλλα θα τα δουλέψουμε και θα τα παλέψουμε! Σ' ευχαριστώ για τις χρήσιμες συμβουλές και τη θετική συντροφικότητα σου! Να είσαι καλά και να έχεις ένα όμορφο απόγευμα Κυριακής! Φιλιά πολλά!:))

      Διαγραφή
  11. Καλημέρα Κατερίνα μου!Πέρασε μια βόλτα από τον κήπο μου που έχω μερικές ερωτησούλες να σου κάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα αγαπημένο μου Κατερινάκι!κατάλαβα πως νιώθεις και 'εγραψες αυτή τη θεία ανάρτηση!εαν είμαστε οι σούπερ γονείς δεν θα το μάθουμε ποτέ!ας απλουστεύσουμε λίγο τους συλλογισμούς μας για να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα!είμαι σίγουρη γιατί έχω βγάλει πολλά συμπεράσματα απο τον χαρακτήρα σου κι ας μη σε γνωρίζω από κοντά ότι τα έχεις δώσει όλα!και όταν λέω όλα μιλάω για την αγάπη και την στοργή..εννοείται ότι όλοι έχουμε παλέψει για την πρόοδό τους την αγωγή τους την καλλιέργειά τους και την ποιότητα στην καθημερινή τους ζωή..απλά αφού τους τα δώσαμε όλα αυτά και τους περάσαμε και τα μηνύματα που θέλαμε ας είμαστε τουλάχιστον ήσυχοι ότι τώρα μπορούν να σταθούν μόνα τους στα πόδια τους..κι εγώ που σου γράφω τώρα νιώθω τον εαυτό μου πολύ αδύναμο σε αυτό το θέμα..δεν τα αποχωρίζομαι εύκολα..με τίποτα δηλαδή..όμως πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου που το σκέφτεται ότι πρέπει σιγά σιγά να το καλλιεργώ μέσα μου ότι κάποτε θα φτάσουμε και σε προσωρινούς αποχαιρετισμούς,και σε απομάκρυνση και θα νιώθουμε τρελά την έλειψή τους..να έχεις δύναμη και κουράγιο και πίστη ότι όλα θα γίνουν με φυσιολογικό τρόπο..και θα έρθουν πολλές χαρές..γιατί της ΑΞΙΖΕΙΣ..ότι έδωσες αυτό θα πάρεις..σε ζάλισα αγαπημένη μου φίλη αλλά σε είχα στερηθεί τελευταία λόγω της υγείας της μητέρας μου δεν προλαβαίνω και πολλά,η φροντίδα της στο σπίτι μου απαιτεί χρόνο.τώρα που είναι καλύτερα προσπαθώ να βρώ τους ρυθμούς μου!απο μένα μία τεράστια αγαλίτσα και την αγάπη μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καιτούλα μου πόσο δίκιο έχουν τα λόγια σου και πόσο μελένια αίσθηση μου μετέφεραν οι σκέψεις σου!
      Μου άρεσε που είπες, αφού τους δίνουμε τόσα εφόδια, να είμαστε ήσυχοι ότι θα μπορούν να σταθούν στα πόδια τους! Ναι, έτσι είναι Καίτη μου και πράγματι δεν πέφτεις έξω, πιστεύω της δώσαμε ότι περισσότερο σε γνώσεις και αξίες, όπως κάνουν οι περισσότεροι γονείς, μόνο που δεν το είχα δουλέψει μέσα μου, πολύ αυτό το κομμάτι του αποχωρισμού και τα βρίσκω λίγο δύσκολα.
      Βοηθάει βέβαια η τεχνολογία μέσω skype και video-κλίση, πάρα πολύ, αλλά....το παλεύω.
      Αξίζει Καιτούλα μου να το καλλιεργείς σιγά-σιγά το θέμα του προσωρινού αποχωρισμού δεν ξέρω την ηλικία τους, μα είμαι απόλυτα σίγουρη ότι τους έχετε δώσει τα καλύτερα και ουσιώδη για την ζωή τους. Ποτέ δεν με ζαλίζεις, αντιθέτως μάλιστα, χαίρομαι να σε διαβάζω, διότι είσαι μια σπουδαία και ζεστή συντροφιά για μένα! Οι απόψεις και οι σκέψεις σου είναι σημαντικές και πολύτιμες που ενισχύουν τις άμυνες μου! Σε φιλώ με αγάπη γλυκιά μου κι εύχομαι τα καλύτερα για την οικογένεια σου και καλή ανάρρωση για τη μητέρα σου! Φιλιά με αγκαλιά!:))

      Διαγραφή
  13. Αντε βρε!!!θα τα λέτε μέσω skype!!!!μιά μεγάλη παρηγοριά!!!σ'ευχαριστώ καρδούλα μου για όσα μου γράφεις..με συγκινείς αφάνταστα και δικαιολογημένα σου έχω μεγάλη αδυναμία!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ! Καιτούλα μου κι εγώ σου έχω μεγάλη αδυναμία! ♥ !!!!!!!!!!!!!!
      Να ξέρεις πως Δεν λέω τίποτα παραπάνω απ' αυτά που αισθάνομαι γλυκιά μου!
      Καλό Σαββατοκύριακο! Φιλιά με ζεστή αγκαλιά!:))

      Διαγραφή