19/5/13


72 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης...

Ένας άοπλος λαός που αυθόρμητα σπεύδει να συγκρουσθεί με το πιο εξοπλισμένο κράτος του κόσμου και με τα πιο καινούργια πολεμικά μέσα. Ασύλληπτη αυτή η σύγκρουση. Η δίψα όμως για ελευθερία κι ανεξαρτησία όπλισε με αδάμαστο θάρρος και με ψυχική ορμή τον ηθικό τους νόμο για αντίσταση ενάντια στους "φτερωτούς επιδρομείς". 

Μαντινάδα: Παλαίμαχος
:
http://www.agonaskritis.gr/%CE%AD-%CF%8D-%CE%AC-2/#
Η Κρήτη  το 1941 ήταν " ανοχύρωτη πóλη" 
στο νησί υπήρχαν ελάχιστες συμμαχικές δυνάμεις, διότι η "V" (5η) Μεραρχία είχε δυστυχώς αποκλεισθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, μετά τον ένδοξο αγώνα της στη Βóρειο Ήπειρο. 
Συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν τρομακτικές: 2000 επίλεκτοι αλεξιπτωτιστές νεκροί, 
200 αεροπλάνα κατερρίφθησαν και 150 υπέστησαν σοβαρές ζημιές, 
η δε 7η αερομεταφερóμενη Μεραρχία του Γ' Ράιχ διαλύθηκε. 
Μετά απó αυτή την καταστροφή, ο Χίτλερ ομολóγησε: 
"Η Κρήτη απέδειξε óτι οι μεγάλες μέρες των αλεξιπτωτιστών τέλειωσαν".

Η Κρήτη óμως μετά απó λίγες ημέρες λύγισε κάτω απó το βάρος της ναζιστικής πολεμικής μηχανής.
Στις 27 Μαίου 1941, οι Γερμανοί κατέλαβαν τα Χανιά, στις 29 του ίδιου μήνα κατέλαβαν το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο και στις 31 Μα'ί'ου άρχισε στην Κρήτη η νύχτα της ναζιστικής κατοχής. 
Τα αντίποινα για την αντίσταση του λαού της ήταν το τίμημα που πλήρωσε για άλλη μια φορά η Κρήτη, γιατί ήθελε να 'ναι λεύτερη.
Ωστόσο αυτή η επιτυχία τους κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά την διάρκεια του Β΄παγκόσμιου πολέμου.
Σήμερα, η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική στο ότι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός κατελήφθη εξ ολοκλήρου από αέρος. Η μάχη θεωρείται επίσης πολύ σημαντική για τους Κρητικούς λόγω της αναπάντεχης σθεναρής αντίστασης που κατέβαλαν ενάντια στους αριθμητικά ανώτερους Γερμανούς.

Μια μικρή αναφορά σεβασμού και μνήμης στους παππούδες μας, που χαιρέτησαν τον κατακτητή με βροντερά τουφέκια, με ακατάβλητη δύναμη και παλικαριά, που αψήφισαν το θάνατο ! Μακάρι να μαθαίναμε από την ιστορία μας ... < by koko>

"Χίτλερ, να μην το καυχηθείς πως πάτησες την Κρήτη, ξαρμάτωτη την ηύρηκες κι έλειπαν τα παιδιά τση, στα ξένα πολεμούσανε πάνω στην Αλβανία, μα πάλι επολεμήσανε..." ...εξιστορεί το ριζίτικο τραγούδι ! 

Αφιερωμένο σε όλα τα πατριωτάκια: Κώστας Μουντάκης: Η μάχη της Κρήτης 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου